Visionen for Hofrådens Hus
Bestyrelsen for den selvejende institution Hofrådens Hus har udarbejdet en vision for huset. Visionen for Hofrådens Hus fortæller hvad vi vil opnå med huset, og skal hjælpe med at alle interesserede kan få et fælles billede af det endelige mål for renoveringen af huset. Kort fortalt handler det om at afslutte en gennemgribende renovering af huset i 2024, året hvor huset fylder 250 år.
En vision kan beskrives på mange måder. Vi har valgt at forestille os en avisartikel i lokalavisen "Hertugbyens Tidende" fra indvielsen af huset i september 2024. Artiklen fortæller levende om det storslåede resultat og om den lange vej til målet. En sådan reportage fra fremtiden gør det nemt at forestille sig hvordan huset ser ud og hvad det vil betyde for byen.
Læs selv og prøv at forestille dig en lun septemberdag i 2024.
Åbent Hus i Hofrådens Hus en lun septemberdag trak fulde huse
Hertugbyens Tidende September 2024
På 250 årsdagen for husets opførelse, kunne den selvejende institution åbne dørene til en fuldstændig renoveret ejendom. Huset er etableret i 1774, men renoveringen har taget sit udgangspunkt i en større ombygning og renovering som blev gennemført i midten af 1860-erne.
Den flotte hoveddør byder velkommen. Den er blevet renoveret så den fremstår meget original, og den smukke dørhammer pryder synet. Døren er fuldt funktionsdygtig. Den imponerende trappe er også blevet renoveret og vidner fortsat om mange års brug.
Stueetagen på ca. 200 m2, huser flere dejlige og lyse rum, hvor man bl.a kan se udstillinger af lokal interesse, og en fortælling om husets historie.
Der er også 2 dejlige lokaler, bl.a den fine stue, der bruges som mødelokale, og til at man kan mødes ved receptioner. Et fuldt udstyret køkken kan sørge for anretning til op til 40 gæster.
Renoveringen er sket nænsomt og med flotte stuklofter og væggene står som pudsede vægge uden tapet, og det er endda lykkedes at skaffe en kakkelovn til den fine stue. Gulvet er blevet fjernet overalt, og der er lagt nye massive trægulve på strøer.
Heldigvis lykkedes det også at bevare det flotte terrazzo gulv i entreen.
Komforten er også på plads. Nyt varmesystem og vinduer med forsatsvinduer sørger for en god komfort til rimelige varmeudgifter.
El installationen er også komplet ny, og meget diskret monteret.
Møblerne og det øvrige inventar er fra 1800 tallet og er samlet i de senere år. Dygtige snedkere har sørget for at renovere dem, så de fremstår originale og samtidig er brugbare.
Det er ikke uden grund at de mange frivillige, som har været involveret i huset over årene, er meget stolte over det flotte resultat.
Den flotte gamle trappe til 1.sal er også blevet total renoveret.
Den fører op til 2 pæne lejligheder på ca. 80 m2. Den ene lejlighed er langtidsudlejet til et ægtepar, som også har til opgave at holde øje med huset, og sørge for at huset fungerer.
Den anden lejlighed på ca. 60m2 bliver udlejet som delvis feriebolig, men også til bl.a kunstnere, som opholder sig i byen i 1-2 uger.
Hver lejlighed består af stue, soveværelse, køkken og toilet og bad. De er komplet renoveret med nye trægulve, nypudsede vægge og nye lofter som tager sit udgangspunkt i de gamle stuklofter.
Også her er komforten helt i top som i en nymoderne lejlighed.
Tilbage til stueetagen, hvor vi tager bagdøren til haven.
Bagdøren er også den primære dør for husets beboere og for handicappede besøgene, hvor også toilet og adgang til opholdsrummene i stueetagen er indrettet for gang besværede.
Haven er primært anlagt som en stor græsplæne, med den store rødbøg som troner over haven. Borde-bænke sæt er placeret rundt omkring, hvor gæster kan sætte sig med den medbragte mad, eller på udvalgte dage med kaffe og kage, der er købt i huset.
Udhuset er for nyligt blevet pillet ned, da det efterhånden var for farligt at bevæge sig i, men tanken er at det skal genopføres, delvis med de gamle materialer.
Det tog ikke 10 år at renovere huset, men ca. 8 år fra huset blev overtaget for 1 kr. i 2016.
Hele istandsættelsen har kostet ca. 10 million kr., og er blevet finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen, diverse fonde, Sønderborg Kommune, og ikke mindst af medlemmer af Hertugbyens Bevaringsforening.
Mange medlemmer har endvidere lagt rigtig mange frivillige arbejdstimer (ca. 10.000 timer) for at holde omkostningerne på et minimum. De kan være rigtig stolte af det arbejde.
Det er også meget positivt at se, hvorledes renoveringen af Hofrådens Hus har betydet at andre af de gamle huse på Storegade er blevet renoveret. Der er stort set ikke et hus som ikke fremstår pænt og velholdt, - og husene er nu blevet attraktive at købe eller leje sig ind i.
Det er blevet et ganske imponerende syn for turister at opleve dette, og det kan også mærkes på besøgstallet i byen, som igen har betydet at små cafeer og butikker er etableret med åbningstider i hele sommeren.
Hertugbyen har fået sit ”fyrtårn”!
Skriv hvad du søger efter:
2 uger siden
Sommerfest, kunstudstilling og jubilæumsfejring i Hofrådens Hus - Hertugbyens Bevaringsforening
Festen finder sted søndag den 1. september fra kl. 14 til kl. 17. Alle er velkomne! Hofrådens Hus og Hertugbyens Bevaringsforening inviterer igen til sommerfest i haven ved Hofrådens Hus. Vi håber...4 måneder siden
Hofrådens Hus udgiver årsrapporten for 2023 - Hertugbyens Bevaringsforening
Hofrådens Hus udarbejder hvert år en årsrapport for det forgangne år. Årsrapporten indeholder en beretning om husets drift, investeringer og andre væsentlige aktiviteter i året, samt det komple...4 måneder siden
Nej tak til, at Augustenborg skov skal være urørt skov!
Denne underskriftsindsamling er ikke et indlæg mod en naturlig skov generelt, men et indlæg for bevaring af byens “grønne kulturarv” og borgernes adgang til skoven og dens faciliteter hele åre...5 måneder siden
Vinsmagning i Hofrådens Hus - Hertugbyens Bevaringsforening
Per Beierholm, vinekspert og tidligere uddeler i SuperBrugsen Augustenborg, vil introducere forårets og sommerens terrasse- og grillvine.